måndag 10 september 2012

"Pinning" - vad är det?

Pinning kommer från engelska ordet pin som i detta fall betyder stift. Pinning i modellsammanhang är handlingen "att förstärka något med stift". I klarspråk handlar det om att förstärka en fog med hjälp av ett stift som fungerar som ett skelett.

När ska man stifta en modell/figur?

Det finns många anledningar att stifta en modell. De allra flesta plastbyggsatser är så välkonstruerade och genomtänkta att man i regel inte behöver förstärka en fog. Dock finns det tillfällen då det kan förenkla själva byggprocessen. I regel kan man säga att de delar av en figur eller modell som verkar för klena för att orka bära sin egen vikt måste stiftas.




  • Långa utskjutande delar som känns obalanserade, exempelvis en drakvinge, blir mycket lättare att limma och hantera om du fixerar den på plats med ett stift. Den blir definitivt mer hållbar, men framförallt är det mycket smidigare att limma den på plats när den hålls stadig med ett stift.
  • Figurer i resin behöver ofta stiftas. Det beror lite på storlek och konstruktion. Många av de Garage Kits jag har saknar nyckelpassning (så att del A passar bara på ett sätt med del B) eller så är passningen bara gjord så att delarna hamnar rätt, men saknar helt stadga. Då är det bara att borra och stifta. Dessutom är epoxylim det överlägset bästa limmet för såväl resin som metall - superlim skall man definitivt inte använda för att foga samman större modeller, fogen håller inte i längden.

  • Figurer i metall är ofta tunga och bör av den anledningen stiftas och limmas med epoxylim. Epoxylim tar några minuter på sig att torka och en stiftad fog är så mycket enklare att få snygg. 

  • Vid montering mot baser och dioraman är det lämpligt att stifta ett ben mot basen. Det kan vara lite pilligt att borra ett hål i en 28mm figurs fot och föra in ett stift, men det gör den väldigt stadig och det blir mycket enklare att placera den på ett snyggt sätt i sitt diorama. Storskaliga figurer bör stiftas på detta sätt för att vara stadiga, vilket också är den egentliga anledningen till att man använder sig av baser överhuvudtaget - du vill väl inte att din fina modell skall tippa och gå sönder?
  •  Vinylmodeller är en helt annan ras av byggsatser. I regel är vinylmodeller så känsliga mot värme att de blir deformerade i direkt solljus. Här räcker det inte med att stifta då de ofta är ihåliga. Är det en hyfsat normal figurbyggsats kan det vara lämpligt att fylla benen med gips för att göra den stadig och sedan är det många som proppar den full av hopskrynklat papper så att resten av håligheten fylls ut och ger viss styvhet. Är det en mer komplicerad modell med många delar och vingar etc, krävs det nästan att man skapar en armatur (egentligen ett skelett) av lämplig metall som ger modellen den stadga som behövs för att den ska bli långlivad.

OBS! Vill du magnetisera så kan du inte också stifta samma delar ;) En självklarhet javisst, men något att fundera över för nybörjare.

Vad behöver man?

Listan av saker som behövs är egentligen väldigt kort:

  • En sidavbitare för att knipsa till stift. 

  • Pinnchuck eller hobbyborr för att borra hål med.

  • Metallstift. Dessa kan bestå av gem (funkar utmärkt för mindre figurer), lämplig spik som du knipsar av huvudet på eller bla bla bla i princip det du hittar som funkar. Jag själv har en rulle järntråd på 1,5mm x 50m. Köps i järnaffären och duger till mycket.
  • Lim. Det bästa limmet för resin och metall är epoxylim. Det finns hos Claes Ohlson och byggvaruhus. Det är billigare än superlim, skapar fantastiskt bra fogar och räcker längre. Köp en variant som torkar snabbt och se till att den kommer i 2 tuber (2-parts epoxy). Varianten som man trycker ut lika mycket av båda komponenter samtidigt funkar aldrig som den ska och det slutar alltid med kladd. KÖP INTE DEN! :D

  • Möjligtvis en tving eller två som kan hjälpa dig hålla delarna på plats medan epoxyn härdar. 

Hur går man till väga?

Det gäller att ha lite framförsikt och planera. Du måste undersöka modellen och prova att sätta ihop den utan lim för att se hur allting passar ihop. Du får då en ganska bra bild av vad som behöver stiftförstärkas om något alls. Det är extra viktigt att planera i vilken ordning du enklast sätter ihop byggsatsen om det gäller ett komplicerat bygge. Egentligen är själva proceduren ganska enkel, se skissen här under:

Det som kan bli fel är att hålen inte sammanfaller och delarna får dålig passning. Det finns flera sätt att göra detta korrekt:
  • Ha ett kort stift med en spets till hands. Borra hål i ena delen och stoppa det spetsiga stiftet i hålet. Det bör vara så kort att enbart spetsen sticker ut. Sätt nu delen med "markörstiftet" mot den andra delen och tryck till när du tycker att de passar. Du har nu gjort ett fint märke där du ska borra hål.
  • Samma som innan men med ett blyertsstift istället.
  • Samma som innan men med en klick färg på stiftet.
  • Lägg en liten boll med häftmassa på den delen utan hål och pressa delen med hål på plats. Det kan vara lämpligt att smörja delen med hålet för att häftmassan inte ska fastna på den. Resultatet är att häftmassan pressas in i hålet och formas, men sitter kvar på delen utan hål och visar exakt vart hålet bör vara!
  • Om delarna är lika stora så rita raka streck från hörn till hörn om det gäller kantiga delar eller dra strecken där de ser ut att bli längst om gäller en cirkulär yta. Gör hålet där linjerna korsar varandra.
Har du gjort hålen så att de inte riktigt sammanfaller så slås inte av panik. Är det bara en millimeter eller två som skiljer är det lätt fixat på en större modell. Du får ta fram din borr och försöka göra ingången lite större på båda delarna, så att hålen blir lite trattformade. Nu kan du sätta delen på plats och trycka till den lite tills stiftet böjs så att allt sitter rätt. Att det är lite glapp gör inget för det fylls ut med epoxy när du limmar.

Det var allt jag hade att bidra med kring pinning/stiftning :)

Må väl - gfx1978

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar